Kalmar FF i Allsvenskan

Kalmar FF i Allsvenskan

Allsvenskan är full av anrika lag som satt sin prägel på svensk fotboll i stort. Bland dessa har vi Kalmar FF som, framför allt under 00-talet, haft stora stunder i den högsta ligan. Här tar vi en närmare titt på klubbens historia, bedrifter och hur vi tror att det kommer att gå för den inom den snara framtiden.

Kalmar FF grundades år 1910 och är därför en av de äldsta klubbarna i Sverige. Men det betyder inte att de alltid hållit hus på toppen av fotbollen, tvärtom har de haft en guppig resa. Genom åren har de fått kriga sig fram genom en mängd olika divisioner för att komma dit där de är i dag. Det är egentligen först under 00-talet som ”KFF” kom att bli en av landets mest respekterade klubbar, och en självklarhet i Fotbollssverige.

Efter att ha tränat Helsingborgs IF tillträdde Nanne Bergstrand som ny huvudtränare i KFF år 2005. Det dröjde då inte lång tid innan han började förändra kulturen inom föreningen och sätta en vinnarmentalitet som heter duga. Redan år 2008 hade Kalmar tagit sig från att vara ett hyfsat irrelevant lag i Sverige till att ta hem Allsvenskan. Några år senare skulle de komma att flytta över till lika moderna som stora Guldfågeln Arena för att ha grunden som krävs för att etablera sig på internationell nivå.

Spelare i Kalmar FF

Under lagets moderna era har vi sett en hel del stora spelare komma och gå. Den första att nämna är förstås den tidigare lagkaptenen Henrik Rydström, som också blev en stor profil i staden i stort. Rydström spelade på mittfältet och var en nyckelspelare under lagets mest framgångsrika era.

En annan gigant i Kalmar FF:s historia är Tobias Carlsson, en defensivt stabil och pålitlig försvarare som länge var en kärnpelare. Carlsson var likt Rydström en viktig del av det framgångsrika laget som vann ligan 2008.

Vidare ska vi nämna stora spelare som bröderna Elm, där Rasmus, Viktor och David alla bidrog i högsta grad till den gyllene generationen. Allra störst talang var landslagsspelaren Rasmus Elm som likt de andra kom fram genom lagets ungdomsakademi. Han var en skicklig allround-mittfältare med en ruggigt vass passningsfot och snabbtänkt spelsinne. Han blev snabbt en viktig kugge för klubben och tog sig senare vidare till Europa.

Andra stora spelare i Kalmars FF:s historia: Caesar Santin, Abiola Dauda, Ricardo Santos, Ricardinho, Ricardo Friedrich, Dede, Tobias Eriksson m.fl.

Foto: Unsplash.

Kalmar FF vinster Allsvenskan

Även om Kalmar lyckats etablera sig som en självklarhet inom svenska fotbollsligor, så har de inte vunnit Allsvenskan mer än en gång. Deras största framgång som klubb var just 2008 när de gick hela vägen och vann guldet i säsongens allra sista omgång.

Om vi kan förvänta oss att se Kalmar FF vinna Allsvenskan någon gång igen de kommande 10-20 åren? Vem vet. Det krävs att planeterna står i linje med rätt typ av akademispelare, inköpta spelare och en tränare som lyckas få ut mer av sitt lag än vad hen borde. Att vinna Allsvenskan i dag kräver trots allt oerhört mycket sett till den höga nivån på toppklubbarna. I skrivande stund har man en spännande tränare i Henrik Jensen – kanske kan han lyckas med det osannolika.

Mer läsning på Sportligan

Västerås fotboll
Västerås SK i Allsvenskan

Inom svensk fotboll pratar man ofta om de stora Stockholmsklubbarna, i den mån att man gärna glömmer…

Kalmar FF i Allsvenskan
Kalmar FF i Allsvenskan

Allsvenskan är full av anrika lag som satt sin prägel på svensk fotboll i stort. Bland dessa har vi …

Ishockey
Ishockeyligor – SHL, NHL, KHL, DEL m.fl.

Sverige är ett fantastiskt ishockeyland. Under årens gång har vi fostrat många NHL-stjärnor och Tre …