Ishockeyligor – SHL, NHL, KHL, DEL m.fl.

Ishockey

Sverige är ett fantastiskt ishockeyland. Under årens gång har vi fostrat många NHL-stjärnor och Tre Kronor, det svenska landslaget, tillhör världseliten. Låt oss tittar närmare vad världens största ishockeyligor har att erbjuda.

Svenska ishockeyligor

Sverige har ett hierarkiskt seriesystem där lag delas in i olika divisioner baserat på prestation.

Svenska Hockeyligan (SHL)

Högst upp tronar Svenska Hockeyligan (SHL), den professionella toppligan. SHL består av 14 lag och erbjuder den snabbaste, mest välspelade ishockeyn i landet. Här möts svenska toppspelare tillsammans med talanger och utländska stjärnor.

HockeyAllsvenskan

Under SHL finns HockeyAllsvenskan, landets näst högsta nivå. Med 14 lag fungerar Allsvenskan som en vital utvecklingsliga. Många unga spelare tar klivet från juniorhockey till Allsvenskan för att finslipa sina färdigheter och sikta på SHL. Lag som presterar starkt i Allsvenskan kan kvalificera sig för SHL, medan sämre presterande lag i SHL kan åka ur och ersättas.

Hockeyettan

Hierarkin fortsätter sedan med Hockeyettan, indelad i två regionala konferenser. Hockeyettan består av lag på väg uppåt i seriesystemet och fungerar som en viktig språngbräda till Allsvenskan. Nedanför Hockeyettan finns ytterligare regionala Division 1 och Division 2, där lokala talanger och passionerade amatörspelare utgör stommen.

Detta seriesystem säkerställer ständig utveckling inom svensk ishockey. Unga spelare kan börja i de lägre divisionerna, utvecklas genom seriesystemet och potentiellt nå toppen i SHL. Systemet bidrar också till jämnheten i SHL då Allsvenskan konstant förser ligan med nya talanger.

Invigning av en NHL-match, en av världens största Ishockeyligor.
Foto: Unsplash

Internationella ishockeyligor

National Hockey League (NHL) – USA

NHL, grundad 1917, är utan tvekan den mest kända och inflytelserika ishockeyligan i världen. Baserad i Nordamerika består NHL av 32 lag, fördelade på två konferenser: Eastern Conference och Western Conference. Ligan är känd för sin höga spelkvalitet, snabba tempo och globala popularitet.

Kontinental Hockey League (KHL) – Ryssland

KHL, grundad 2008, är en professionell ishockeyliga baserad i Ryssland. Med 22 lag spelas KHL-säsongen från september till april och lockar spelare från hela Europa och Asien. Ligan har vuxit i popularitet under de senaste åren och anses vara en av de bästa hockeyligorna utanför Nordamerika.

Deutsche Eishockey Liga (DEL) – Tyskland

DEL, grundad 1960, är den högsta nivån av professionell ishockey i Tyskland. Med 15 lag spelas DEL-säsongen från september till april och är känt för sin fysiska spelstil och passionerade fans. DEL anses vara en av de bästa europiska hockeyligorna och har producerat många talangfulla spelare som har gått vidare till NHL.

Jämförelse mellan SHL med NHL, KHL och DEL:

FaktorSHLNHLKHLDEL
Grundad1975191720081960
Antal lag14322215
SpelstilSnabb, skickligSnabb, fysiskTaktisk, fysiskFysisk, fartfylld
PopuläritetHög i Sverige, EuropaGlobalStor i Ryssland, EuropaStor i Tyskland, Europa
LönerMedelhögaHögsta i världenHögsta i EuropaMedelhöga
SpelareTalangfulla svenskar och européerBlandade nationaliteterBlandade nationaliteter, fokus på ryssarTyskar och européer

För att ge en mer nyanserad bild av SHL och dess jämförelse med andra ligor, kan vi gräva djupare i följande aspekter:

  • Ekonomi: NHL har de högsta spelarlönerna och de mest lukrativa tv-avtalen, medan SHL har en mer jämn fördelning av intäkter mellan lagen.
  • Utveckling av spelare: SHL är känt för att fostra unga talanger som sedan går vidare till NHL och andra ligor.
  • Internationell framgång: Svenska landslaget har haft stora framgångar genom åren, vilket delvis kan tillskrivas SHL:s höga nivå.

För mer läsning, se vår avdelning med fotbollsligor.

Mer läsning på Sportligan

Västerås fotboll
Västerås SK i Allsvenskan

Inom svensk fotboll pratar man ofta om de stora Stockholmsklubbarna, i den mån att man gärna glömmer…

Kalmar FF i Allsvenskan
Kalmar FF i Allsvenskan

Allsvenskan är full av anrika lag som satt sin prägel på svensk fotboll i stort. Bland dessa har vi …

Ishockey
Ishockeyligor – SHL, NHL, KHL, DEL m.fl.

Sverige är ett fantastiskt ishockeyland. Under årens gång har vi fostrat många NHL-stjärnor och Tre …