Fotbollsligor

Fotbollsligor

Oavsett om det gäller Allsvenskan, Premier League eller franska Ligue 1 så älskar vi att dras in i spänningen av att följa olika fotbollsligor. Alla har de också sin egen identitet, vilket gör att det gärna känns värt att följa flera av dem samtidigt. I den här artikeln tittar vi närmare på ett gäng fotbollsligor – på herrsidan – och hur de skiljer sig från varandra. I andra artiklar kommer vi att skriva om damfotboll.

Svenska fotbollsligor

Som i så många andra länder är fotboll den största sporten även här i Sverige. För att läsa mer om svenska fotbollsligor tryck på länken. På den här sidan presenterar vi lite lätt Allsvenskan, Superettan och Division 1.

Allsvenskan

Allsvenskan är den högsta fotbollsdivisionen i Sverige och består av sammanlagt 16 lag. Säsongen spelas vanligtvis från april till november varje år. Bland de klubbar med flest framgångar och störst supporterskap hittar vi som AIK, IFK Göteborg, Malmö FF och Djurgårdens IF som traditionellt varit framstående inom svensk fotboll.

Superettan

Superettan är den näst högsta divisionen och består även den av 16 lag som gör upp med varandra. De två bästa lagen från Superettan varje säsong flyttas upp till Allsvenskan, medan de två sämsta lagen i Allsvenskan flyttas ner till Superettan. Superettan är vanligtvis en stark källa för nya talanger och klubbar som vill ta språnget till den högsta nivån.

Division 1

Division 1 är den tredje högsta divisionen i svensk fotboll och är uppdelad i två regionala serier – Division 1 Norra och Division 1 Södra. Den här ligan fungerar, inte helt olikt Superettan,(om än på lägre nivå), som en inkörsport för klubbar som vill klättra uppåt i det svenska fotbollssystemet. Ligan är också viktig för unga spelare som vill göra sitt avtryck i svensk fotboll.

Tittar vi ännu lägre ner på den svenska fotbollen hittar vi Division 2 och Division 3, och så vidare. Dessa divisioner ger möjlighet för klubbar från mindre städer och samhällen att delta i den svenska fotbollen och för unga spelare att få erfarenhet av tävlingsfotboll på en lägre nivå innan de satsar högre.

Engelska fotbollsligor

Det finns flera engelska fotbollsligor som sträcker sig från de högsta divisionerna till de lägre divisionerna i det engelska ligasystemet. Här är en översikt över de viktigaste engelska fotbollsligorna.

Premier League

Premier League är den högsta divisionen i det engelska fotbollssystemet och anses numera vara den mest prestigefyllda inhemska fotbollsligan i världen. Detta då konkurrensen blivit betydligt större med åren. Utöver topplag som Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal och Manchester City kan även före detta dussinlag vara med och utmana. Att lyckas vinna tre matcher i rad har aldrig varit svårare. Premier League består av 20 lag och spänner över hela säsongen från augusti till maj.

EFL Championship

EFL Championship är den näst högsta divisionen i det engelska fotbollssystemet och består av fler lag, sammanlagt 24 stycken. Likt Premier League är den känd för sin konkurrenskraft och spänning. De två främsta lagen avancerar till Premier League medan lag från botten riskerar nedflyttning till EFL League One.

EFL League One

EFL League One är alltså den tredje högsta divisionen i det engelska fotbollssystemet och består även den av 24 lag. Det ses mer som en inkörsport för klubbar som aspirerar att klättra uppåt i det engelska ligasystemet, men har likväl en gedigen fanbas och tävlingsnivå. Många tränare startar i League One för att avancera sig uppåt i karriären.

EFL League Two

EFL League Two är den fjärde högsta divisionen i det engelska fotbollssystemet och består också av 24 lag. Det är, likt ligorna ovan den, känd för sin intensiva natur. Men framför allt är den en viktig plattform för utveckling av unga talanger och up-and-coming klubbar.

National League

National League är den högsta divisionen i det engelska fotbollssystemet utanför de professionella ligorna. Klubbar inom denna liga strävar naturligtvis efter att kvalificera sig för avancemang till EFL League Two och ta sig in i elitfotbollen.

Utöver dessa huvudligor finns det likt andra länder flera regionala divisioner och lägre divisioner som utgör det engelska fotbollssystemet. Dessa ger möjligheten för klubbar över hela landet att delta i det engelska ligasystemet och för nya spännande spelare att frodas.

Foto: Unsplash.

Spanska fotbollsligor

Spanien har inte lika många nämnvärda fotbollsligor som England, men det finns likväl flera stycken framstående att titta närmare på.

La Liga (Primera División)

La Liga, eller Primera División som det händer att den kallas, är den högsta professionella fotbollsligan i Spanien. Den består av 20 lag, med stora klubbar som Real Madrid, FC Barcelona och Atlético Madrid i spetsen. Medan Premier League är känt för sin stora fart, så är La Liga internationellt erkänd för sin tekniska skicklighet och tjusiga spelstil där passningsspel står i fokus.

Segunda División

Segunda División är den näst högsta divisionen i det spanska fotbollssystemet och består av 22 lag. Den är känd för att vara en mycket tuff liga med enorm konkurrens och där lag strävar efter att avancera till La Liga och etablera sig inom världsfotbollen.

Segunda División B

Segunda División B är den tredje nivån av det spanska fotbollssystemet och är uppdelad i fyra regionala grupper (Segunda División B Grupo 1, 2, 3 och 4), var och en bestående av 20 lag. Detta visar förstås hur gigantiskt det är med fotboll i Spanien och hur mycket som krävs för att lyckas.

Tercera División

Tercera División är den fjärde ligan i Spanien och den är uppdelad i 18 regionala grupper. Den är landets högsta amatörfotbollsliga och omfattar hundratals klubbar runt om i landet.

Det råder inga som helst tvivel om att Spanien har en rik fotbollstradition och att det är ett hem för några av världens mest framstående klubbar och spelare.

Foto: Unsplash.

Europeiska fotbollsligor

Den som älskar att svepas med i sporten så mycket som möjligt har lyckligtvis en hel del andra fotbollsligor att kasta sig över. Utöver de fyra största att följa här hemma i Sverige, så finns även följande som även de är mycket populära:

  1. Bundesliga (Tyskland) – Känd för dess starka fanbas, ungdomsutveckling och spännande fotboll. Bayern München, Borussia Dortmund, och RB Leipzig är några av dess mest framträdande klubbar.
  2. Serie A (Italien) – Historiskt sett en av de mest prestigefyllda ligorna, med klubbar som Juventus, AC Milan, och Inter Milan.
  3. Ligue 1 (Frankrike) – PSG (Paris Saint-Germain) har dominerat den här ligan på senare år, men det finns även andra intressanta klubbar som Lyon och Marseille.

Vidare ska vi även nämna några bubblare i:

  1. Primeira Liga (Portugal) – Benfica och Porto är de mest framstående klubbarna här.
  2. Eredivisie (Nederländerna) – Känd för sin ungdomsutveckling och offensiva spelstil. AFC Ajax är den mest framstående klubben.
  3. Scottish Premiership (Skottland) – Celtic och Rangers är de två dominerande klubbarna i denna liga.

Mer läsning på Sportligan

Halmstad BK
Halmstad BK i Allsvenskan

Halmstad BK (Halmstad bollklubb, HBK) är en av Sveriges äldsta och mest framgångsrika fotbollsklubba…

IFK Norrköping
IFK Norrköping i Allsvenskan

IFK Norrköping är en av Sveriges mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar, grundad 1897 i Norrk…

IFK Värnamo
IFK Värnamo – spelare och historia

Fotbollsklubben IFK Värnamo grundades redan 1912 och har sin bas i den småländska staden Värnamo. Kl…