Västerås SK i Allsvenskan

Västerås fotboll

Inom svensk fotboll pratar man ofta om de stora Stockholmsklubbarna, i den mån att man gärna glömmer bort de närliggande klubbarna. En sådan klubb som gärna hamnar i periferin är Västerås SK i Allsvenskan. Laget har blivit bättre på senare år och kämpar nu för att etablera sig som en av Sveriges 16 bästa klubbar.

Västerås SK, oftast förkortat som ”VSK”, grundades 1904 och är därför en av de äldsta fotbollsföreningarna i Sverige. Men även om klubben haft en ständig närvaro inom sporten, så har den främst varit aktiv i de lägre divisionerna bland svenska fotbollsligor. Nu är man dock inne i en spännande period där dess varumärkesstatus kan komma att växa till något stort. Detta då man avancerat sig till Allsvenskan. Om man kommer att hålla sig kvar på toppen återstår att se, men det blir spännande att följa.

Foto: Unsplash.

Spelare i Västerås SK

I skrivande stund har VSK ett truppvärde på sammanlagt 30 miljoner kronor. Snittvärdet är då på 1,1 miljoner kronor, skriver sajten Fotbolltranfers. Detta är förstås en stor skillnad om man jämför med ligans bästa lag på senare Malmö FF. De har istället ett truppvärde på närmare 340 miljoner kronor.

Men i slutet av dagen handlar det inte om spelarnas värde, utan vad man kan göra med de medel som finns tillgängliga. Deras tränare Alexander Rubin har gjort ett utmärkt jobb med att ta klubben till Allsvenskan. I sin trupp har han betydande spelare som Jabir Abdihakim Ali, Anton Fagerström, Frédéric Nsabiyumva, William Kaastrup, Mattéo Ahlinvi, Simon Johansson, Simon Gefvert och Ibrahim Diabate.

Västerås SK vinster i Allsvenskan

Som saker och ting står sig år 2024 så har Västerås SK ännu inte vunnit Allsvenskan. I deras långa historia har de så här långt spenderat fyra säsonger i ligan, och har därför mycket att bevisa på toppen av svensk fotboll. Däremot har de sammanlagt spenderat 42 säsonger i den näst högsta ligan, Superettan, vilket inte är pjåkigt för en klubb av mindre storlek.

Men först och främst måste VSK ha som fokus att över huvud taget hålla sig kvar i Allsvenskan. Det blir en tillräckligt stor utmaning i sig. Men vi ser fram emot att följa den och se hur de klarar sig på sikt. Kommer vi kanske att få se dem etablera sig, så som exempelvis Kalmar FF och Mjällby AIF har gjort?

Här på Sportligan kan du läsa mer om svenska fotbollsligor och deras klubbar. Vi publicerar även nyheter som rör fotboll och annan sport.

Mer läsning på Sportligan

Västerås fotboll
Västerås SK i Allsvenskan

Inom svensk fotboll pratar man ofta om de stora Stockholmsklubbarna, i den mån att man gärna glömmer…

Kalmar FF i Allsvenskan
Kalmar FF i Allsvenskan

Allsvenskan är full av anrika lag som satt sin prägel på svensk fotboll i stort. Bland dessa har vi …

Ishockey
Ishockeyligor – SHL, NHL, KHL, DEL m.fl.

Sverige är ett fantastiskt ishockeyland. Under årens gång har vi fostrat många NHL-stjärnor och Tre …