IFK Norrköping i Allsvenskan

IFK Norrköping

IFK Norrköping är en av Sveriges mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar, grundad 1897 i Norrköping, Östergötland. Klubben har en lång och rik historia inom svensk fotboll och är känd för sina många framgångar och talangfulla spelare. Laget har vunnit Allsvenskan 13 gånger, senast 2015.

IFK Norrköping – historik

IFK Norrköping bildades den 29 maj 1897 och är en del av Idrottsföreningen Kamraterna (IFK). Klubben spelade sin första match 1902 och blev snabbt en kraft att räkna med inom svensk fotboll. På 1940- och 1950-talen upplevde IFK Norrköping sin första storhetstid, då klubben vann ett flertal allsvenska titlar och Svenska Cupen. Under ledning av legendariska tränare som Karl-Alfred Jacobsson och med stjärnspelare som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, dominerade IFK Norrköping svensk fotboll och etablerade sig som en av landets främsta klubbar.

Under de följande decennierna fortsatte klubben att vara framgångsrik, även om konkurrensen hårdnade. IFK Norrköping har totalt vunnit 13 SM-guld och 6 Svenska Cupen-titlar. Den senaste Allsvenskan-titeln kom 2015, vilket markerade en återkomst till toppen av svensk fotboll efter några år av blandade resultat.

IFK Norrköpings stora vinster genom åren.

Kända spelare genom åren

IFK Norrköping har producerat och lockat många framstående spelare genom åren. Här är några av de mest kända:

  1. Gunnar Nordahl: En av Sveriges mest legendariska fotbollsspelare, som senare blev en av de främsta målskyttarna i AC Milan och Serie A. Han var en centralfigur i IFK Norrköpings dominans under 1940-talet.
  2. Nils Liedholm: En annan av svensk fotbolls stora ikoner, som också gjorde karriär i AC Milan och senare blev en framgångsrik tränare i Italien. Liedholm spelade för IFK Norrköping under deras storhetstid.
  3. Björn Nordqvist: En av Sveriges mest meriterade landslagsspelare genom tiderna, som också spelade för IFK Norrköping. Nordqvist hade en lång och framgångsrik karriär och är känd för sina defensiva kvaliteter.
  4. Ove Kindvall: En skarpskytt som var instrumental i klubbens framgångar under 1960-talet. Kindvall blev också utlandsproffs i Feyenoord, där han vann Europacupen 1970.
  5. Anders Svensson: Även om han är mest känd för sin tid i IF Elfsborg, började Svensson sin karriär i IFK Norrköping och blev en av Sveriges mest framstående mittfältare.
  6. Jan Svensson: En kreativ mittfältare som var en nyckelspelare för IFK Norrköping på 1980-talet och bidrog till klubbens framgångar under den perioden.

Dagens spelare i IFK Norrköping

Alla spelare i IFK Norrköping

För mer läsning, gå in på Sportligans startsida. Där hittar du massor av information om svenska och internationella fotbollslag och ligor. Där finns också information om andra sporter.

Mer läsning på Sportligan

Halmstad BK
Halmstad BK i Allsvenskan

Halmstad BK (Halmstad bollklubb, HBK) är en av Sveriges äldsta och mest framgångsrika fotbollsklubba…

IFK Norrköping
IFK Norrköping i Allsvenskan

IFK Norrköping är en av Sveriges mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar, grundad 1897 i Norrk…

IFK Värnamo
IFK Värnamo – spelare och historia

Fotbollsklubben IFK Värnamo grundades redan 1912 och har sin bas i den småländska staden Värnamo. Kl…